,

Ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας  Διαλόγου και Δράσης ΛΑΡΙΣΑΣ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας  Διαλόγου και Δράσης ΛΑΡΙΣΑΣ

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 ΜΑΡΤΗ :

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ .                                         Ενάντια στην εκμετάλλευση, καταπίεση και την εμπλοκή της χώρας  στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Συμπληρώθηκαν165 χρόνια από την πρώτη καταγεγραμμένη απεργία των γυναικών (08/03/1857) με αιτήματα τη μείωση των ωρών εργασίας, την ίση αμοιβή με τους άνδρες, τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

Έκτοτε η 8η Μάρτη καθιερώθηκε ως διεθνής ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ισότητα αντρών και γυναικών.

Σήμερα που οι δυνάμεις του κεφαλαίου εντείνουν την εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας, αναδιοργανώνουν αντιδραστικά τους όρους εργασίας, συμπιέζουν τους μισθούς, καταργούν εργατικές κατακτήσεις, ιδιωτικοποιούν δημόσια αγαθά, η γυναίκα βρίσκεται πρώτη στο στόχαστρο.

Με την πανδημία και τον τρόπο διαχείρισής της από την Κυβέρνηση με την άρνηση ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. , πάλι η γυναίκα βρίσκεται στο στόχαστρο.             Η διάλυση του συστήματος υγείας, του κράτους πρόνοιας,  η έλλειψη δημόσιων κοινωνικών δομών συνεχίζουν να φορτώνουν τις γυναίκες με τις αβάσταχτες καθημερινές υποχρεώσεις της ατομικής – οικογενειακής ευθύνης, τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ.

Η οικονομική κρίση έφερε νέες δυσκολίες για την εργασία και τη ζωή των γυναικών. Στην  Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, οι γυναίκες κατέχουν τη δραματική πρωτιά στην ανεργία, στους μισθούς, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στη φτώχεια.

Η αποσάθρωση του εργατικού δικαίου, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η επιβολή των ελαστικών σχέσεων εργασίας πλήττουν τις εργαζόμενες γυναίκες και τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα. Γυναίκες έχουν απολυθεί λόγω εγκυμοσύνης επειδή τα αφεντικά δε θέλουν να επιβαρυνθούν τα όποια επιδόματα. Σε  συνεντεύξεις για δουλειά ερωτώνται  αν σκοπεύουν να κάνουν παιδιά ή αν είναι «ελεύθερες» , «χωρίς υποχρεώσεις» για να «αφοσιωθούν» στη δουλειά .

Η έξαρση των γυναικοκτονιών και των περιστατικών έμφυλης βίας  αλλά και η συνεχής επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, είναι η πραγματικότητα της διπλής καταπίεσης των γυναικών σήμερα.

Η βία κατά των γυναικών όσο κι αν αποκρύπτεται από τις Κυβερνήσεις και τα καθεστωτικά μίντια, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Είναι καθημερινότητα για εκατομμύρια γυναίκες ανά το κόσμο.  Και θα αναπαράγεται όσο η κοινωνία κλείνει τ’ αυτιά της κι όσο το κράτος αδιαφορεί μη θεσπίζοντας το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την τιμωρία των δραστών, μη διαμορφώνοντας εκείνο το ασφαλές πλαίσιο με κατάλληλες δομές ολόπλευρης στήριξης των γυναικών. Είναι χαρακτηριστικό πως τις περιόδους σκληρού λοκ ντάουν και καραντίνας οι κλήσεις στις γραμμές στήριξης για τις γυναίκες που υφίσταντο ενδοοικογενειακή βία διπλασιάστηκαν, όπως και οι καταγγελίες.

Οι παρενοχλήσεις στους χώρους δουλειάς : Μία συζήτηση που έπρεπε να ανοίξει !

Μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για το βιασμό της άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για ένα ζήτημα που κρύβονταν κάτω από το χαλί για δεκαετίες. Ακολούθησαν εκατοντάδες καταγγελίες, άνοιξαν τα στόματα, γυναίκες βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν και ν’ ακουστούν. Όμως οι παρενοχλήσεις  δεν αφορούν μόνο το χώρο του αθλητισμού και της τέχνης. Είναι πραγματικότητα για χιλιάδες γυναίκες εργαζόμενες σε όλους τους χώρους εργασίας. Παρενοχλήσεις που μένουν ατιμώρητες γιατί οι γυναίκες εκβιάζονται ότι θα στιγματιστούν, θα απολυθούν, θα τα χάσουν όλα. Παρενοχλήσεις από εργοδότες,  προϊστάμενους και  διευθυντικά στελέχη αποτυπώνουν με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις σχέσεις εξουσίας  στους χώρους δουλειάς και το σάπιο «πολιτισμό» της βίας και της καταπίεσης που διέπει την κοινωνία .

 Να Ορθώσουμε το ανάστημα μας ! Ν’ ακουστεί η φωνή των Γυναικών  !

Η φωνή της γυναίκας εργαζόμενης δεν εκπροσωπείται όσο της αναλογεί στους μαζικούς φορείς και στα συνδικάτα που είναι ανάγκη επιτέλους να παίξουν τον κοινωνικό ρόλο που έχουμε ανάγκη όλες και όλοι. Να αποτελέσουν το κύτταρο ενότητας, συλλογικότητας κι αλληλεγγύης που δε θα διεκδικεί μόνο τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά θα μπαίνει ασπίδα ενάντια σε κάθε μορφή καταπάτησης των δικαιωμάτων  και της ζωής μας. Ασπίδα ενάντια σε κάθε επίθεση στην αξιοπρέπεια και τη ζωή των εργαζόμενων γυναικών. Κύτταρο διεκδίκησης για να χτυπήσουμε την ανισότητα στους χώρους εργασίας.

Καμία γυναίκα μόνη της απέναντι στη βία, τον εκβιασμό, την φτώχεια και την ανισότητα. Όλες μαζί είμαστε πιο δυνατές. Όλες και όλοι στον αγώνα! 

Για ίσα δικαιώματα στη δουλειά, στο σπίτι, στην κοινωνία.

Για την υπεράσπιση των εργασιακών, αναπαραγωγικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Για την προστασία της μητρότητας.

Για Δημόσια υγεία, πρόνοια, παιδεία, βρεφονηπιακή φροντίδα και προσχολική αγωγή.

Για την υπεράσπιση του σώματός  , της ζωής  , της Ειρήνης .

Για ένα θεσμικό και νομικό πλαίσιο που θα ενισχύει τον αγώνα ενάντια σε κάθε είδους διάκριση με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ο  αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο Τσιάρα για την αντιδραστική αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, οι μεγάλες διαδηλώσεις στήριξης των επιζωσών έμφυλης βίας, και η ισχυρή παρουσία εργαζόμενων γυναικών στις κινητοποιήσεις για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη αλλά και στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις ενάντια και στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, δείχνουν πως το γυναικείο κίνημα είναι παρόν και δυναμικό..

Η πάλη των γυναικών για κοινωνικά δικαιώματα, για δημοκρατία, ισότητα, χειραφέτηση είναι δημιουργικά δεμένη με τον αγώνα συνολικά της εργατικής τάξης για απελευθέρωση από το σύστημα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Είναι δεμένη με την ανάγκη να φτιάξουμε έναν άλλο πολιτισμό ενάντια στην εμπορευματοποίηση της γυναίκας, της σεξουαλικότητας, την εμπορευματοποίηση των πάντων. Ενάντια στον ακραίο ατομισμό και ανταγωνισμό, στον πολιτισμό της βίας, του δόγματος της «επιβίωσης του ισχυρού». Για να οικοδομήσουμε έναν πολιτισμό της ισότητας, της αρμονικής συνύπαρξης, της δημοκρατίας, που θα εκφράζει την ανάγκη χειραφέτησης των δυνάμεων της εργασίας που παράγουν και δημιουργούν τον πλούτο .

Η γυναίκα εργαζόμενη, η μετανάστρια, η πρόσφυγας, η νέα γυναίκα, μπορούν να γίνουν η κινητήριος δύναμη για τη διεκδίκηση και την ανατροπή !

Η Αριστερή Πρωτοβουλία  Διαλόγου και Δράσης Λάρισας με αφορμή την 8η Μάρτη  απευθύνει θερμό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες, που διεκδικούν ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην επαγγελματική εξέλιξη, στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

 

Λάρισα 7/03/2022