, ,

Να τιμωρηθούν όλοι οι δολοφόνοι του/της Ζακ/Ζάκι Κωστόπουλου

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

Να τιμωρηθούν όλοι οι δολοφόνοι του/της Ζακ/Ζάκι Κωστόπουλου

Η πέρα από κάθε αμφιβολία απόδειξη από την δικαστική ακροαματική διαδικασία και την ιατροδικαστική έκθεση-μαρτυρία ότι ο θάνατος του/της Ζακ/Ζάκι Κωστόπουλου προκλήθηκε από τα τραύματα που υπέστη λόγω του άγριου ξυλοδαρμού του από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου στο οποίο εγκλωβίστηκε, του μεσίτη που πήρε μέρος στον φονικό ξυλοδαρμό, μαζί με τον πρώτο, πάνω στα σπασμένα τζάμια του κοσμηματοπωλείου, και στη συνέχεια την βάναυση κακομεταχείριση του, αιμόφυρτου και ημιθανή, από τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο, καθιστά απολύτως αναγκαία την από κοινού καταδίκη τους για δολοφονία.

Ο Ζακ/Ζάκι δολοφονήθηκε γιατί εξέπεμπε μια εικόνα ευαλωτότητας  σε απόκλιση από τα συντηρητικά στερεότυπα που καλλιεργούνται εντατικά και μαζικά στην κοινωνία από τους πολλαπλούς μηχανισμούς ιδεολογικής επιβολής,  που τονώνουν τα πιο μισάνθρωπα χαρακτηριστικά και εκτρέφουν τον εκφασισμό ενός μέρους του κοινωνικού σώματος.

Το γεγονός ότι  αστυνομικοί  έσπευσαν να κακοποιήσουν τον Ζακ και να του περάσουν χειροπέδες την ώρα που εξέπνεε,  είναι ενδεικτικό  σύμπτωμα μιας αστυνομίας που, με κυβερνητικές πολιτικές ευθύνες της σημερινής και αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης,  όχι μόνο δεν καταπολεμά, αλλά συνδράμει και ολοκληρώνει το έγκλημα. Είναι η ίδια λογική της περιφρόνησης της ανθρώπινης ζωής, ιδιαίτερα όταν κάποιος/α ανήκει σε μια μειοψηφική ή ευάλωτη κοινωνική ομάδα, που οδήγησε και στην πρόσφατη δολοφονία του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς στο Πέραμα. Είναι η ίδια λογική που επιτρέπει την άσκηση κάθε είδους αστυνομικής βίας, ακόμα και θανατηφόρας, πάνω σε σώματα ανθρώπων, είτε γιατί ασκούν το δικαίωμα τους στη διαδήλωση, είτε γιατί αντιδρούν, είτε γιατί, απλώς, φαίνονται «διαφορετικοί».

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα θύματα της έμφυλης βίας και απαιτούμε την καταδίκη των δολοφόνων του/της Ζακ/ Ζάκι, που κακοποιήθηκε ακόμα και μετά την δολοφονία του/της, διαμέσου της προσπάθειας να αποδοθεί ο θάνατος του σε «ατομική ευθύνη» του, στιγματίζοντας την προσωπικότητα του. Γιατί αν μία δολοφονία τέτοιας κοινωνικής απαξίας παραμείνει έστω και εν μέρει ατιμώρητη, αυτό οδηγεί ευθέως σε μια καταστρατήγηση των δικαιωμάτων όχι μόνο της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας και σε ενίσχυση της έμφυλης ή ρατσιστικής βίας, αλλά και στην υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής ως υποκείμενο έννομης προστασίας από την φασίζουσα ή την αστυνομική βία.