,

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Αριστερής Πρωτοβουλίας Λάρισας με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Αριστερής Πρωτοβουλίας Λάρισας με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας.

Τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Σπυρόπουλο επισκέφτηκε αντιπροσωπία της Αριστερής Πρωτοβουλίας Δράσης και Διαλόγου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε προκειμένου να τον ενημερώσουν και να ζητήσουν τη λήψη άμεσων μέτρων για τις πρόσφατες καταστροφές σε καλλιέργειες λόγω του παρατεταμένου παγετού που έπληξε την αγροτική παραγωγή το μήνα Μάρτη, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλο ποσοστό της παραγωγής των δενδροκαλλιεργητών της Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ . Παράλληλα συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τη λειτουργία του οργανισμού. Έγινε διεξοδική συζήτηση στην όποια συζητήθηκαν τόσο τα θεσμικά ζητήματα του γενικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ, όσο και ειδικότερα θέματα σχετικά με τις πρόσφατες ζημίες και το μέγεθος τους.
Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι είναι επιτακτικά αναγκαίο:
Nα γίνει άμεσα η καταγραφή όλων των ζημιών και να γίνουν δίκαιες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν άμεσα και στο σύνολο της ζημίας (100%).
Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στον ΕΛΓΑ με εξειδικευμένους γεωπόνους για κάθε καλλιέργεια γιατί αλλιώς οι αγρότες όλων των πληγεισών περιοχών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα σε μια περίοδο που τα χτυπήματα στο εισόδημα τους είναι επανωτά.
Να υπάρξει άμεση παρέμβαση από την Κυβέρνηση για την στήριξη του Αγροτικού εισοδήματος στις πληγείσες περιοχές.
Να αναθεωρηθεί και διευρυνθεί ο κανονισμός ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται οι αγρότες από όλους τους κινδύνους και σε όλα τα στάδια παραγωγής και στο σύνολο της ζημίας (100%).
Η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ προκειμένου να στηρίζεται ουσιαστικά το έργο των παραγωγών.
Απόσυρση του νόμου 4336 με βάσει τον οποίο οι εκτιμητές γεωπόνοι του ΕΛΓΑ δεν πληρώνονται τα οδοιπορικά έξοδα στις μετακινήσεις τους. Η μεταφορά του κόστους εργασίας στους ίδιους τους εργαζόμενους, έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στις εκτιμήσεις αλλά και κατ’ επέκταση στον χρόνο αποζημίωσης των αγροτών που έχουν υποστεί ζημιές.
Αγρότες και εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ είναι θύματα της ιδίας αντιλαϊκής πολιτικής που τους σπρώχνει στα όρια της εξαθλίωσης . Ιδιαίτερα σήμερα με την τεράστια αύξηση των εφοδίων ( Λιπάσματα, φάρμακα, ρεύμα, πετρέλαιο) αλλά και των ειδών λαϊκής κατανάλωσης σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αδυναμία συνέχισης τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Παλεύουμε ώστε να παραμείνει στο δημόσιο ο ΕΛΓΑ.
Δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής για τους μικρούς και φτωχούς αγρότες. Την ασφαλιστική κάλυψη να την αναλάβει το κράτος.
Άμεσες αποζημιώσεις των ζημιών.
Πλήρη δικαίωση των αιτημάτων των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ.

Λάρισα 1/4/2022